• Ons verhaal

  Ons verhaal begint met drie broers die werden gegrepen door de rijke brouwgeschiedenis van Weesp. In 2008 besluiten Jerrit, Jitze en Remko Vellenga dat de vestingstad na 100 jaar weer een eigen bier moet krijgen. Inmiddels werken de broers aan de bouw van een eigen brouwerij op een prachtige lokatie: de Laurentiuskerk in Weesp.

Door de vele uitdagingen was het nog maar de vraag of we ooit van onze droom op een biervilt zouden komen tot een roestvrijstalen realiteit van een eigen brouwerij. Onze passie voor craft bier werd voorgoed aangeboord met het brouwen van onze allereerste batch. in 2009 begonnen we met experimenteren en het brouwen van 1.000 liter bier naar eigen recept, de Wispe Blond. De etiketten plakten we met de hand op de flessen en we reden vele kilometers om de doosjes bier bij de eerste klanten af te leveren. De daaropvolgende brouwsels verschilden nog sterk van smaak. Die dagen liggen nu ver achter ons.


Wat begon als hobby naast ons werk, werd al snel een professioneel biermerk met verkooppunten door heel Nederland. Het honderdduizendste flesje Wispe bier verkochten we in 2013. Alle vrije uren staken we in de brouwerij. We introduceerden nieuwe bieren en in 2015 verkochten we al honderdduizend flessen in een jaar tijd.

Met deze druk op de ketel werden de onderlinge taken en verantwoordelijkheden duidelijk verdeeld. Samen mooie bieren brouwen en daarmee Nederland veroveren, is wat ons broers uiteindelijk drijft. Door gebrek aan capaciteit moesten wij als brouwerijhuurder vaak verhuizen naar andere brouwerijen. De oorspronkelijke smaken moesten weer uit de nieuwe ketels worden gehaald, wat de nodige uitdaging met zich meebracht. Het verlangen om het heft in eigen handen te nemen nam toe.


Onze droom groeide groter en het verhaal gaat door. Na jaren brouwen bij de beste brouwerijen in Nederland, besloten wij dat het tijd werd voor onze eigen plek. In 2015 vonden we de perfecte locatie om een eigen brouwerij in te openen: de Laurentiuskerk in Weesp. De werkzaamheden aan de kerk begonnen in 2017 en in 2018 kunnen we hier onze eerste bieren gaan brouwen.

Weesp

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Dankzij het schone water uit de Vecht was de stad beroemd om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag vooral de stad Amsterdam van bier en bevoorraadde de VOC-schepen die de grote wereldzeeën bevaarden. Het bier was tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Het oudst bekende gedicht over Weesp gaat als volgt:


Deez’ stad draagt roem op smaak’lijk bier,

En eene scheikunst, die de krachten

Behendig uit het koren haalt:

Een morgendrank, daar veel’ naar trachten.

Kernwaarden

Kwaliteit

We zijn ambachtelijke brouwers die trots zijn op de bieren die we brouwen. We hebben de volle aandacht voor het hele proces: van de ingrediënten tot aan een goed glas bier op tafel.


Puur

Bier is een natuurproduct, we brouwen zo puur mogelijk, biologisch en Skal gecertificeerd. We willen een zo minimaal mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Ons doel is duurzaamheid in de gehele productieketen toe te passen.


Sociaal

Het rendement van de bedrijfsvoering vertaalt zich onder andere terug in maatschappelijke winst voor Weesp en persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. Met Wispe willen we een win-winsituatie creëren.

De mensen

Met het verstrijken van de jaren groeit de familie. Samen met een fantastisch team brouwen en tappen wij onze bieren. Onze medewerkers zien wij als de drijvende kracht achter onze brouwerij.


Bij Wispe werken we met gedreven en enthousiaste mensen met passie voor bier. Het zijn onze beste ambassadeurs. We hebben daarbij allemaal onze eigen kwaliteiten die ten goede moeten komen aan jou als biergenieter.

 • Vacatures

  Op dit moment staan er geen vacatures open in de brouwerij.

 • Remko Vellenga | Marketing

  "Ik hou van het creatieve proces, een inspirerend en eerlijk verhaal van waaruit ik Wispe als onderscheidend biermerk wil uitbouwen"

 • Jitze Vellenga | Financiën

  "Met mijn ondernemersdrive vind ik het geweldig Wispe verder uit te bouwen en nieuwe mijlpalen te bereiken"

 • Jerrit Vellenga | Brouwerij

  "Mijn passie ligt bij het brouwen van mooie bieren in een goede samenwerking met de mensen om mij heen."

Duurzaam

Vanaf het eerste begin streven wij er naar om onze bieren op duurzame wijze te brouwen. Ook nu we verder groeien en uitbreiden, zullen we dat blijven doen met zorg voor het milieu, de omgeving en onze medewerkers.

Bewuste brouwers