• Ons verhaal

  Ons verhaal begint met drie broers en een stad met een rijke brouwgeschiedenis. In 2009 besluiten Jerrit, Jitze en Remko Vellenga dat de Vechtstad Weesp na 100 jaar weer een eigen bier moet krijgen. Inmiddels werken de broers aan de bouw van een eigen brouwerij op een prachtige lokatie, de Sint-Laurentiuskerk in Weesp.

Door de vele uitdagingen was het nog maar de vraag of we ooit van een droom op een biervilt zouden komen tot een roestvrijstalen realiteit van een eigen brouwerij.


In 2009 werd onze passie voor ambachtelijke bieren omgezet in een familiebedrijf. We begonnen met experimenteren en het brouwen van duizend liter bier naar eigen recept, de Wispe Blond. De etiketten plakten we met de hand op de flessen en we reden vele kilometers om de doosjes bier bij de eerste klanten af te leveren. Het bier bleek een groot succes en het avontuur werd voortgezet.


Wispe werd al snel een serieus biermerk. Het honderdduizendste flesje bier verkochten we in 2013. Alle vrije uren staken we in de brouwerij. We introduceerden nieuwe bieren en in 2015 verkochten we honderdduizend flessen in een jaar tijd.

Door de snelle groei nam de druk op de ketel toe, de onderlinge taken en verantwoordelijkheden werden verdeeld. Wat ons broers bindt is samen mooie bieren brouwen en daarmee Nederland veroveren.


We brouwen onze bieren in de ketels van andere brouwerijen. Dat gaat goed, maar door de steeds toenemende vraag naar Wispe moesten we vaak uitwijken naar andere brouwerijen. De oorspronkelijke smaken moesten weer uit de nieuwe ketels worden gehaald. Het verlangen om het heft in eigen handen te nemen nam toe.


Onze droom groeide groter en het verhaal gaat door. We besloten dat het tijd werd voor een eigen plek. Na tien jaar brouwen openen we in juli 2019 een eigen brouwerij met proeflokaal in de Laurentiuskerk, in het oude centrum van Weesp. Hier kun je straks, met zicht op de koperen brouwketels, gaan genieten van onze mooie bieren.

Weesp

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Dankzij het schone water uit de Vecht was de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag Amsterdam van bier en bevoorraadde de grote VOC-schepen die de wereldzeeën bevaarden. Het Weesper bier was tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. 


Kernwaarden

Kwaliteit

We zijn ambachtelijke brouwers die trots zijn op de bieren die we brouwen. We hebben de volle aandacht voor het hele proces: van de ingrediënten tot aan een goed glas bier op tafel.


Puur

Bier is een natuurproduct, we brouwen zo puur mogelijk, biologisch en Skal gecertificeerd. Ons doel is duurzaamheid in de gehele productieketen toe te passen.


Maatschappelijk

Met Wispe willen we een win-winsituatie creëren. Niet alleen financiële winst is van belang, ook de winst voor mensen en omgeving. Voor ons is waardecreatie net zo belangrijk als winstcreatie.

De mensen

Met het verstrijken van de jaren groeit de familie. Samen met een fantastisch team brouwen en tappen wij onze bieren. Onze medewerkers zien wij als de drijvende kracht achter onze brouwerij.


Bij Wispe werken we met gedreven en enthousiaste mensen met passie voor mooie bieren. Het zijn onze beste ambassadeurs. We hebben daarbij allemaal onze eigen kwaliteiten die ten goede moeten komen aan jou als biergenieter.


 • Vacatures

  Op dit moment staan er geen vacatures open in de brouwerij.

 • Remko Vellenga | Marketing

  "Ik hou van het creatieve proces, van het nadenken over nieuwe bieren tot het vertellen en laten zien van ons verhaal."

 • Jitze Vellenga | Financiën

  "Met mijn ondernemersdrive vind ik het geweldig Wispe verder uit te bouwen en nieuwe mijlpalen te bereiken"

 • Jerrit Vellenga | Brouwerij

  "Mijn passie ligt bij het brouwen van mooie bieren in een goede samenwerking met de mensen om mij heen."

Duurzaam

Vanaf het eerste begin streven we er naar om onze bieren op duurzame wijze te brouwen. Ook nu we verder groeien en uitbreiden, zullen we dat blijven doen met zorg voor het milieu, de omgeving en onze medewerkers.

Bewuste brouwers