• Ons verhaal

  Ons verhaal begint met drie broers en een stad met een rijke brouwgeschiedenis. In 2009 besluiten Jerrit, Jitze en Remko Vellenga dat de Vechtstad Weesp na 100 jaar weer een eigen bier moet krijgen. Tien jaar later openen ze een eigen brouwerij op een prachtige plek, de Sint-Laurentiuskerk in Weesp.

In 2009 werd onze passie voor ambachtelijke bieren omgezet in een familiebedrijf. Na veel experimenteren begonnen we dat jaar met het brouwen van de eerste duizend liter bier naar eigen recept, de Wispe Blond. De etiketten plakten we met de hand op de flessen en we reden vele kilometers om de doosjes bier bij de eerste klanten af te leveren. Het bier bleek een succes en het avontuur werd voortgezet.


In de jaren daarna groeit Wispe uit tot een serieus biermerk. Het honderdduizendste flesje bier verkochten we in 2013. Alle vrije uren staken we in de brouwerij. We introduceerden nieuwe bieren en in 2015 verkochten we honderdduizend flessen in een jaar tijd. De bieren waren door heel Nederland en in Belgie verkrijgbaar.


Door de groei nam de druk op de ketel toe. We moesten een pas op de plaats maken en onderlinge taken en verantwoordelijkheden gaan verdelen. Jerrit, die zondag als dominee op de kansel staat, werd verantwoordelijk voor de bieren van Wispe. Remko maakt zich sterk voor het vertellen van het verhaal van de brouwerij en de rijke biergeschiedenis van Weesp. Ook richt hij zich op de verkoop.

Jitze stippelt de finaciele koers van de brouwerij uit en bewaakt dat we onze doelen kunnen realiseren. Wat ons broers bindt is samen mooie bieren brouwen, deze aan de man brengen en Weesp als eeuwenoude bierstad weer op de kaart te zetten.


Onze bieren brouwden we lange tijd in de ketels van andere brouwerijen. Dat ging goed, maar door de steeds toenemende vraag naar Wispe moesten we vaak uitwijken naar andere brouwerijen. De oorspronkelijke smaken moesten weer uit nieuwe ketels worden gehaald. Het verlangen om het heft in eigen handen te nemen nam toe.


Onze droom groeide groter en we besloten dat het tijd werd voor een eigen plek. Na tien jaar brouwen openden we in 2020 een eigen brouwerij in de Sint-Laurentiuskerk, in het oude centrum van de vestingstad Weesp. Met zicht op de koperen brouwketels kun je hier nu genieten van al onze mooie bieren.

Bierstad Weesp

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Weesp gold in de Gouden Eeuw als een van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Dankzij het schone water uit de Vecht was de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag Amsterdam van bier en bevoorraadde de grote VOC-schepen die de wereldzeeën bevaarden. Het Weesper bier was tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. 


Kernwaarden

Kwaliteit

We zijn ambachtelijke brouwers die trots zijn op de bieren die we brouwen. We hebben de volle aandacht voor het hele proces: van de ingrediënten tot aan een goed glas bier op tafel.


Puur

Bier is een natuurproduct, we brouwen zo puur mogelijk, biologisch en Skal gecertificeerd. Ons doel is duurzaamheid in de gehele productieketen toe te passen.


Maatschappelijk

Met Wispe willen we een win-winsituatie creëren. Niet alleen financiële winst is van belang, ook de winst voor mensen en omgeving. Voor ons is waardecreatie net zo belangrijk als winstcreatie.

De mensen

Met het verstrijken van de jaren groeit de familie. Samen met een fantastisch team brouwen en tappen wij onze bieren. Onze medewerkers zien wij als de drijvende kracht achter onze brouwerij.


Bij Wispe werken we met gedreven en enthousiaste mensen met een passie voor mooie bieren. Het zijn onze beste ambassadeurs. We hebben daarbij allemaal onze eigen kwaliteiten die ten goede moeten komen aan jou als biergenieter.


 • Vacatures

  We zijn op zoek naar een Zelfstandig Werkend Kok!

 • Remko Vellenga | Marketing

  "Ik hou van het creatieve proces, van het ontwikkelen van spannende bieren tot het vertellen en laten zien van ons verhaal."

 • Jitze Vellenga | Financiën

  "Met mijn ondernemersdrive vind ik het geweldig Wispe verder uit te bouwen en nieuwe mijlpalen te bereiken"

 • Jerrit Vellenga | Brouwerij

  "Mijn passie ligt bij het brouwen van mooie bieren in een goede en inspirerende samenwerking met de mensen om mij heen."

Duurzaam

Vanaf het eerste begin streven we er naar om onze bieren op duurzame wijze te brouwen. Ook nu we verder groeien en uitbreiden, zullen we dat blijven doen met zorg voor het milieu, de omgeving en onze medewerkers.

Bewuste brouwers