Ons verhaal

Drie broers en een stad met een rijke brouwgeschiedenis. Een neogotische kruiskerk in de oude binnenstad van Weesp wordt omgetoverd tot bierbrouwerij. Hoe kwamen de broers Vellenga eigenlijk op het idee om aan dit avontuur te beginnen?

2008  |  Drie broers

Dit verhaal begint in 2008 toen Jerrit in Brussel werkte. Zijn twee broers, Jitze en Remko, kwamen regelmatig naar de Belgische hoofdstad om hem te bezoeken. Ze brachten veel tijd door in verschillende biercafés en genoten samen van de Belgische biercultuur. Jerrit brouwde in die tijd thuis zelf bier. Jitze verhuisde in die periode naar Weesp en ging zich verdiepen in de geschiedenis van zijn nieuwe stad. Al vlot kwam hij er achter dat Weesp minstens zo’n interessante biercultuur heeft gekend als veel steden van onze zuiderburen.

2009  |  Wispe Blond

En daar in een Belgisch biercafé kwam het bij elkaar. Hier ontstond het idee om Weesp weer een eigen bier te geven. Een eenmalig brouwsel om een oude traditie weer nieuw leven in te blazen. Bij brouwerij De Prael in Amsterdam konden ze in 2009 terecht om een eerste bier te brouwen. Er ging 1.500 liter blond bier de ketels in dat al was verkocht voordat het in flessen was afgevuld. Een tweede brouwsel bier volgde snel en het biermerk Wispe was geboren.

Alle etiketten plakten de broers met de hand op de flessen en ze reden vele kilometers om de dozen bier bij de eerste klanten af te leveren. Alle vrije uren staken ze in de brouwerij.

2013  |  Honderdduizend flessen Wispe bier

Het avontuur groeide groter en de broers begonnen de bierproductie op te schroeven. Nieuwe bieren, zoals de Wit en Tripel werden geïntroduceerd en er werd gebruik gemaakt van de ketels van meerdere brouwerijen. Het honderdduizendste flesje Wispe bier werd verkocht in 2013. De Wispe bieren lagen inmiddels door heel Nederland en over de grens in diverse Belgische steden. In 2015 verkocht Wispe honderdduizend flessen bier in een jaar tijd. Tegelijkertijd nam de Nederlandse biercultuur een vlucht, steeds meer kleine biermerken betraden de markt. Het verlangen van de broers groeide om het heft in eigen handen te nemen en een eigen brouwerij te openen. Een brouwerij die zich zou kunnen onderscheiden van al die andere brouwerijen.

2015  |  Sint-Laurentiuskerk

De plek voor een eigen brouwerij vonden ze in 2015, in de Sint-Laurentiuskerk. Om de volle aandacht te geven aan het project werd besloten de productie tijdelijk terug te schroeven. De broers hadden namelijk ook nog ieder een eigen baan. Wat ze toen niet wisten is dat het een klus van jaren zou worden om de kerk te verbouwen tot bierbrouwerij met horeca. Het avontuur zou nu pas écht beginnen.

2016  |  Brand

De broers waren volop bezig met de plannen toen op 8 november 2016, in de avond brand uitbrak boven in de kerktoren. Alle bewoners aan de Herengracht moesten hun huis verlaten. Op dat moment staan er op ruime afstand, al honderden mensen naar de brand te kijken. Dan stort de torenspits naar beneden. De spits valt van grote hoogte vlak voor de kerk neer. Rond half elf wordt uiteindelijk het sein ‘brand meester’ gegeven. In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De plek voor de brouwerij, de Sint-Laurentiuskerk, biedt zonder torenspits, lichtkruis en haan een trieste aanblik.

2017  |  De verbouwing

De broers besluiten door te zetten. Werklieden rijden af en aan om het puin af te voeren. Als in 2017 eindelijk alle vergunningen rond zijn, kan de verbouwing van de kerk starten. Er wordt begonnen met het herstel van de fundering: 130 stalen palen worden diep de grond in geslagen, 30.000 kilo staal wordt gevlochten en 300.000 liter beton gestort. De kerk staat als een huis waarin straks de zware brouwketels een plek kunnen krijgen. De volgende stap is om van het casco een brouwerij te maken, met lagerruimte, bottelarij, opslag, jeneverstokerij, horeca en bierwinkel. Tegelijkertijd wordt de afgebrande torenspits voor de kerk opnieuw opgebouwd. Op 8 november 2018 – precies twee jaar na de brand – wordt de nieuwe spits weer op de stompe toren gehesen. In juni 2019 arriveren dan eindelijk ook de koperen brouwketels en enorme lagertanks. Allemaal op maat gemaakt en stuk voor stuk door een smalle doorgang binnen op hun plek gezet.

2020 |  Oude traditie herleeft

Het is 14 februari 2020. De verbouwing is na vijf jaar voltooid. Precies honderd jaar na het sluiten van de laatste bierbrouwerij in Weesp, kunnen de deuren van de Wispe Brouwerij worden geopend. Er kan weer echt Weesper bier worden gebrouwen in de oude binnenstad.

Bezoekers lopen direct bij binnenkomst recht op de bar af, die als een hedendaags altaar voor een lichte marmeren tapwand is geplaatst. Boven de tapwand pronken de koperen brouwketels. Alles in de brouwerij ademt de sfeer uit van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Oude tradities herleven in de Wispe Brouwerij.

Tussen de koperen ketels geniet je van mooie bieren en lekker eten. Je kunt het ambachtelijke Weesper brouwproces ook zelf ervaren. Er worden proeverijen en rondleidingen door de brouwerij gegeven waar je meer hoort over het verhaal van Wispe en het rijke bierverleden van de stad.

Weesp

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag Amsterdam van bier en bevoorraadde de grote VOC-schepen. Het Weesper bier was tot ver buiten de landsgrenzen bekend.

Lees verder bierstad
Weesp

Kernwaarden

Ambachtelijk

We zijn ambachtelijke brouwers die trots zijn op de bieren die we brouwen. We hebben de volle aandacht voor het hele proces: van de hop die we verbouwen tot aan een goed glas bier op tafel.

Puur

Puur

Bier is een natuurproduct, we brouwen zo puur mogelijk, biologisch en zonder toevoegingen. Ons doel is duurzaamheid in de gehele productieketen toe te passen.

Traditioneel

Traditie

De brouwerij bevindt zich in een kerk waar we het rijke verleden van bierstad Weesp laten herleven. We brouwen vooral traditionele bieren waar we een eigen twist aan geven.

team

De mensen

Ontdek de Met het verstrijken van de jaren groeit de familie. Samen met een fantastisch team brouwen en tappen wij onze bieren. Onze medewerkers zien wij als de drijvende kracht achter onze brouwerij.

Bij Wispe werken gedreven en enthousiaste mensen met een passie voor mooie bieren. We hebben daarbij allemaal onze eigen kwaliteiten die ten goede komen aan jou als biergenieter.

Vacatures mensen

Wispe award

Bier is een natuurproduct, we brouwen zo puur mogelijk, dus biologisch. We hebben aandacht voor onze omgeving en proberen daar maximaal bij betrokken te zijn.

We sponsoren regelmatig lokale initiatieven en werken nauw samen met lokale ondernemers. Vanaf 2022 willen we ook jaarlijks een geldprijs uitreiken voor een initiatief dat Weesp mooier, succesvoller of duurzamer maakt. 

Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.