• Brouwerij in Weesp

    Graag vertellen we je meer over onze plannen voor een brouwerij met proeflokaal in Weesp. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Wil je onderdeel worden van de plannen? Dat kan! Medio 2018 starten we een crowdfundingcampagne. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en meld je nu alvast aan voor onze nieuwsbrief.

    NIEUWSBRIEF

Wie

Het biermerk Wispe bestaat sinds juni 2009 en is opgericht door drie broers: Jerrit, Jitze en Remko Vellenga. Wij zijn nu nog brouwerijhuurder. Dit betekent dat wij geen eigen brouwinstallatie hebben, maar onze bieren in opdracht laten brouwen bij andere brouwerijen.


Als biermerk groeien wij hard en als broers willen wij een volgende stap zetten en onze droom realiseren van een eigen brouwerij in Weesp.

Wat

Als Weesper biermerk zijn we verbonden met de stad en haar geschiedenis. Dankzij de gunstige ligging aan de rivier de Vecht kent Weesp een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. Met een brouwerij willen we deze geschiedenis in ere herstellen. Daarnaast zal er een proeflokaal komen van waaruit bezoekers het brouwproces met eigen ogen kunnen aanschouwen en kunnen genieten van een goed glas bier.


Een hopveld aan de rand van Weesp moet de brouwerij gaan voorzien van lokaal geteelde biologische hop. Met Anker Weesp verkennen we de mogelijkheid voor ook een kleine distilleerderij in de brouwerij. Hiermee kan er ook weer jenever in Weesp worden gestookt. Uiteindelijk willen we met onze bedrijfsvoering maatschappelijke impact creëren, een win-winsituatie voor Weesp, de medewerkers en onderneming.

Waar & Wanneer

Najaar 2018 willen wij de brouwerij openen. De locatie die wij hiervoor op het oog hebben is de Sint-Laurentiuskerk in het centrum van Weesp.


De Laurentiuskerk is onderdeel van een Rijksbeschermd stadsgezicht. De naamgever van de kerk is de beschermheilige van bierbrouwers. Tot april 2014 was de kerk in gebruik als rooms-katholieke kerk. In 2016 werd de kerk definitief aangekocht door de Weesper projectontwikkelaar C.T.J. Van Vliet, waarmee dit beeldbepalende gebouw voor Weesp behouden blijft. Met het vestigen van een brouwerij met proeflokaal zal de kerk publiek toegankelijk blijven en laten wij de Weesper geschiedenis herleven. Voor de inrichting kiezen we voor een harmonie tussen oud en nieuw, met respect voor een oude kerk die een nieuwe functie krijgt.

Vragen

Ruim drie jaar hebben we gewerkt aan een optimaal plan voor een brouwerij met proeflokaalal in Weesp. Na overleg met betrokken partijen hebben we met de Laurentiuskerk een geweldige en unieke locatie gevonden en een gedegen plan uitgewerkt. Ons streven is om een nieuwe invulling aan de kerk te geven die echt van toegevoegde waarde is voor de stad en haar inwoners en rekening houdt met de buurt.


De herontwikkeling van de Laurentiuskerk staat in de belangstelling. Ons doel is om geïnteresseerden zo volledig en goed mogelijk te informeren. Hieronder vind je daarom een verdere samenvatting van onze plannen en kun je ons ondernemingsplan downloaden. Mocht je verdere vragen hebben of een reactie willen doorgeven, dan kan dit via info@wispe.nl. Wij kijken dan graag wat wij verder voor je kunnen betekenen. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

De plannen


Van biermerk naar bierbrouwerij

In 2014 heeft de kerkparochie afscheid genomen van de Sint-Laurentiuskerk. De kerk was te groot geworden, maar vooral waren de kosten voor onderhoud en herstel te hoog. De kerk kampt al decennia lang met grote funderingsproblemen, waardoor ernstige verzakkingen dreigden. De beeldbepalende neogotische kruiskerk in het oude centrum van Weesp stond op het punt om gesloopt te worden.


In 2016 is de Laurentiuskerk echter definitief aangekocht door de Weesper projectontwikkelaar C.T.J. Van Vliet. Van Vliet wil het 19de eeuwse gebouw voor Weesp behouden, hij heeft de fundering hersteld en wil het kerkgebouw nieuwe functies geven.


De aanpassingen aan de kerk zullen vooral binnen plaatsvinden. De plannen voor de kerk op dit moment zijn enkele commerciële ruimtes, twee appartementen, een speciale overnachting-gelegenheid in de kerktoren en de brouwerij van Wispe. Met het vestigen van een kleine brouwerij brengen we tegelijkertijd een stukje geschiedenis terug in de stad en blijft de kerk publiek toegankelijk.


Crowdfunding

Dankzij de gunstige ligging aan de rivier de Vecht kent Weesp een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. De naam Wispe is een van de oudst bekende benamingen van de stad. Naast bier stond Weesp bekend om de jeneverstokerijen.


Het Weesper biermerk Wispe is in 2009 opgericht door drie broers: Jerrit, Jitze en Remko Vellenga. Van een klein lokaal initiatief zijn wij uitgegroeid tot volwaardige brouwerij (nu nog zonder eigen brouwketels). Met Wispe richten wij ons vooral op Weesp en de Gooi en Vechtstreek, maar ons bier is inmiddels verkrijgbaar bij locaties door heel Nederland.


Najaar 2018 willen wij de brouwerij openen. Het moet voor de bezoeker een bijzondere beleving worden: het brouwproces kan men met eigen ogen aanschouwen en de ingrediënten kan men zien en ruiken én het resultaat proeven. Naast een brouwerij verkennen we samen met Anker Weesp de mogelijkheid voor een distilleerketel in het brouwlokaal. Zo zou ook dit typisch Weesper drankje na 130 jaar weer op eigen bodem kunnen worden gestookt.


Om deze plannen te realiseren starten we in het najaar een crowdfundingcampagne. Wil je op de hoogte blijven van de mogelijkheden om te investeren en daarmee onderdeel te worden van de brouwerij, meld je dan nu alvast aan voor onze nieuwsbrief.


Waarom nu?

Als biermerk draaien wij alweer een aantal jaar mee. Vooral sinds de laatste jaren zijn lokale bieren in Nederland sterk in opkomst. In dit sterk groeiende bierlandschap, met steeds meer verschillende bieren, is een duidelijke identiteit belangrijk. Met een eigen brouwerij in Weesp en onze manier van ondernemen hopen wij ons nog sterker te onderscheiden van andere bieren.


Ook zien wij als Wispe mogelijkheden om met een brouwerij een concrete bijdrage te leveren aan de visie van de gemeente Weesp, zoals verwoord in de Structuurvisie Weesp 2013 – 2030: Weesp vertelt haar verhaal.


De brouwerij zal zich onder andere richten op de inwoners van Weesp, en dan vooral op die groep die wil genieten van een goed glas bier, gezelligeheid en/of een goed gesprek.

Onze waarden

Met Wispe willen wij op duurzame wijze ambachtelijke bieren brouwen van hoge kwaliteit. Wij willen een minimaal mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten, ons doel: een kleinschalige geheel duurzame brouwerij die emissie noch afval kent en in haar eigen energie voorziet. Met onze bedrijfsvoering willen we maatschappelijke impact creëren in Weesp. Het gaat om het creëren van een win-winsituatie: voor de medewerkers, gemeenschap en de onderneming. Mensen binnen en buiten de onderneming moeten voldoening kunnen vinden in hun betrokkenheid bij het biermerk en de brouwerij.


Trekpleister

De brouwerij kan ook dienen als trekpleister voor de stad Weesp. Naast het kunnen drinken van de Weesper bieren en jenever, willen we in de brouwerij ook rondleidingen geven en proeverijen organiseren. Het is een locatie bij uitstek om te vertellen over de rijke (brouw)geschiedenis van Weesp.


Om de ingrediënten van onze bieren te kunnen laten zien, zijn wij in gesprek over de mogelijkheid voor een hopveld met proeftuin in Weesp. Dit moet een echte bezienswaardigheid worden en een sterke aanvulling op onze brouwerij.


Verkeer

Het proeven van de Wispe bieren staat centraal in het proeflokaal. Om die reden verwachten wij dat de meeste bezoekers niet met de auto naar de brouwerij komen. Een ander voordeel is dat Weesp goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Wij informeren bezoekers op voorhand, onder andere via onze website, hoe de brouwerij zonder auto kan worden bereikt. Eventuele bezoekers die toch met de auto komen wijzen wij duidelijk op geschikte parkeergelegenheden in de nabije omgeving, buiten het centrum.


Naast de brouwerij in de Laurentiuskerk hebben wij een loods op het industrieterrein in Weesp. Deze loods zal primair dienen als belangrijkste opslag en uitleverpunt voor onze bieren. Het noodzakelijke transport tussen de loods en de brouwerij zal gebeuren door middel van een bestelbus. Het aantal laad- en losmomenten kunnen wij zodoende tot een minimum beperken, denk aan maximaal een á twee keer per week. Voor zover dit overlast zou geven, zijn wij flexibel dit op momenten te doen dat dit het minste overlast geeft voor de omgeving.


Geur & Geluid

In Nederland zijn inmiddels veel vergelijkbare initiatieven te vinden van brouwerijen in centra van steden. Steden vergelijkbaar met Weesp.

Gezien onze beperkte brouwcapaciteit gaan wij een á twee keer per week bier brouwen. De brouwactiviteiten, het beslag maken en de vergisting van het bier, zal geen geluidsoverlast geven. De brouwerij zal ook geen geur naar buiten toe produceren. Dit komt doordat tijdens het maischen en koken, waar eventueel geur bij kan vrijkomen, de geur in combinatie met waterdamp geforceerd wordt afgevoerd door middel van een ventilator via het vuilwaterriool. Een gebruikelijke methode. Bij de inrichting van onze brouwerij maken wij gebruik van de kennis van het ervaren adviesbureau Brouwtechniek.


Wil je meer weten over de Wispe Brouwerij, hoe we vorderen en de mogelijkheden om hier onderdeel van te worden? Download dan ons ondernemingsplan.

 


Dowdload ondernemingsplan