De brouwerij

We hebben een kerk omgetoverd tot brouwerij. Een prachtige plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en onze bieren brouwen. Je kunt de brouwerij bezoeken voor een rondleiding. We vertellen je dan alles over ons brouwproces en het rijke bierverleden van Weesp.

Bezoek de brouwerij

Nieuwsgierig naar de brouwerij en het brouwproces van Wispe? Boek een rondleiding en ontdek alles over de rijke brouwgeschiedenis van Weesp, hoe we onze bieren brouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt.

Ingrediënten

icon

Water

De zuiverheid van ons bier

Bier bestaat voor het grootste deel uit water. Het bevat mineralen die de smaak en aroma beïnvloeden.

icon

Mout

De ziel van ons bier

Mout wordt gemaakt van graan en bepaalt het alcoholpercentage, de smaak en kleur van het bier.

icon

Hop

Het karakter van ons bier

Hop zorgt voor een uniek aroma en de bittere smaak van bier. Ook conserveert hop het bier.

Icon 12

Gist

Het leven in ons bier

Gist zet de vergistbare suikers om in alcohol en koolzuur, het geeft het bier specifieke smaakaccenten.

Ons brouwproces

Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. En dat doen we bij Wispe. Onze bieren zijn het resultaat van veel experimenteren en aandacht voor elke stap in het brouwproces.

1

Mouten

Mout staat aan de basis van het brouwproces. Het graan, meestal gerst of tarwe, wordt ontkiemd en vervolgens gedroogd. Dit proces noemen we mouten.

2

Maischen

Elke brouwdag beginnen we met het malen van de mout tot schroot. De schroot mengen we met water en wordt verwarmd, zo ontstaat er een beslag. Dit proces heet maischen. Hierbij komen enzymen vrij die de zetmeel omzetten in suikers.

3

Klaren

Het beslag wordt gespoeld en gefilterd, dit heet klaren. Het filteren zorgt ervoor dat we een heldere en zoete vloeistof krijgen, de wort. Bostel is het eiwitrijke restproduct. Door het te spoelen halen we hier de restsuikers uit. De eiwitrijke bostel gaat naar een lokale boer die het gebruikt als veevoer. De mest van het vee gebruiken we weer op ons hopveld.

4

Koken

De wort hevelen we over naar de kookketel. Tijdens het koken voegen we hop en eventueel kruiden toe. Door verdamping zal de concentratie van de aanwezige suikers sterker worden en verdwijnen ongewenste vluchtige stoffen.

5

Vergisten

Na het koelen van de wort gaat het in een fermentatietank en voegen we gist toe. De vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas, er komen verschillende smaakstoffen vrij. Dit proces duurt ongeveer een week, daarna spreken we van jong bier.

6

Lageren

Het jong bier moet nog een aantal weken nagisten in de lagertanks. Tijdens de lagering bezinken de gistdeeltjes en wordt er extra koolzuurgas gevormd. Het bier komt uiteindelijk tot rust en op smaak. De lagering duurt 4 tot 6 weken.

7

Afvullen

Na de lagering halen we de laatste gist en hopresten uit het bier. Het bier wordt hierdoor mooi helder. Het heldere bier gaat in een helderbiertank en is klaar om afgevuld te worden. Dit doen we op fles en fust zodat het uiteindelijk bij jou als bierliefhebber terecht kan komen.

8

Genieten

Breng je bier op temperatuur en schenk het uit in een mooi glas. Daarna is het tijd om te genieten van Wispe.

Wispe Brouwlab

Het Wispe Brouwlab is de ideale proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe bierrecepten, smaken en stijlen. Hier experimenteren we naar hartenlust en bieden we tegelijkertijd een professioneel podium aan bierliefhebbers die hun eigen creaties tot leven willen brengen.

Brouw je eigen bier Brouwlab
Brouwlab

Ons hopveld

Op een steenworpafstand van de brouwerij verbouwen we onze hop. De hop is onmisbaar voor onze bieren. Om alle ingrediënten aan je te laten zien werken we ook aan een eigen proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van onze brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel.

Hop
Jenever

Anker Weesp

Anker Weesp is in 2016 geboren uit de droom om weer jenever in Weesp te stoken. Molenaar Christian Pfeiffer vond een oud jeneverrecept uit 1630 en besloot dit na te gaan maken. De kleinschalige distilleerderij is tegenwoordig gevestigd in de Wispe Brouwerij en een begrip in Weesp en omstreken. Naast jenever stookt Anker Weesp ook verschillende likeuren en gin. Fantastische borrels die we in ons proeflokaal met trots naast onze bieren serveren, zowel puur als in overheerlijke cocktails.

Anker Weesp jenever

 

Winkelwagen

Geen producten in je winkelmand.