• Brouwerij

    Eind 2018 openen wij onze eigen brouwerij in het historisch centrum van Weesp, op een steenworp afstand van Amsterdam. Een eigen plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en nieuwe bieren gaan brouwen. Je kunt hier onze bieren komen proeven en we vertellen je dan alles over het brouwproces en de rijke brouwgeschiedenis van de stad Weesp.

    Start animatie

Water

De zuiverheid van ons bier. Water bevat mineralen die het uiterlijk, smaak en aroma van Wispe beïnvloeden.

Mout

De ziel van ons bier. Mout geeft kleur en de verfijnde smaak aan Wispe van bitter tot zoet.

Hop

Het karakter van ons bier. Hop zorgt voor het unieke aroma en de bittere smaak van Wispe en conserveert het bier.

Gist

Het leven in ons bier. Gist zet de vergistbare suikers om in alcohol en geeft aan Wispe specifieke smaakaccenten.

Brouwproces

Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. De unieke smaak van Wispe is het resultaat van de aandacht die wij hebben voor elke stap in het brouwproces.


1. MOUTEN
Mout staat aan de basis van het brouwproces. Het graan wordt ontkiemd en vervolgens gedroogd. Dit proces noemen we mouten.
2. MAISCHEN
We malen de mout tot een substantie die we schroot noemen. De schroot mengen we met water en wordt verwarmd waardoor er een beslag ontstaat, ook wel maisch genoemd. Dit beslag wordt vervolgens gefilterd, het klaren. Zo ontstaat er een heldere en zoete vloeistof, de wort. 
3. BOSTEL
Bostel is het restproduct na het klaren. Onze bostel gaat naar een lokale boer die het gebruikt als veevoer.
4. KOKEN
De wort wordt in ketels gekookt. Tijdens het koken voegen we hop en eventueel kruiden toe.
5. VERGISTEN
Aan de gekoelde wort voegen we gist toe. De suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas en er komen verschillende smaakstoffen vrij. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna spreken we van jong bier.
6. LAGEREN
Het jong bier moet nog een aantal weken nagisten in de lagertanks. Na het lageren halen we de laatste gist en hopresten uit het bier. Het bier wordt hierdoor mooi helder.
7. AFVULLEN
Het heldere bier gaat in een aparte biertank en is klaar om afgevuld te worden. Dit gebeurt op fles en fust zodat het uiteindelijk bij jou als bierliefhebber terecht kan komen.
8. GENIETEN
Het brouwproces is afgerond. Tijd om te genieten van Wispe.

Weesper hop

Onze hop komt straks uit Weesp. Op een steenworpafstand van de brouwerij gaan we volledig milieuvriendelijk de hop verbouwen die onmisbaar is voor onze bieren. Om alle ingrediënten te laten zien komt er ook een proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van de brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel.

Jenever

Anker Weesp gaat in de brouwerij jenevers en likeuren stoken. Als basis voor het distilleren wordt stookbier van Wispe gebruikt. Door van ons bier jenever en likeur te maken, sluiten de smaak en het karakter van beide dranken straks goed op elkaar aan. Een fantastische borrel die we met trots naast onze bieren kunnen serveren, zowel puur als in cocktails.

Anker Weesp

Rondleiding


Nieuwsgierig naar het brouwproces van Wispe? Bezoek binnenkort onze brouwerij en ontdek tijdens een rondleiding hoe de bieren van Wispe worden gebrouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. De rondleiding sluit af met een proeverij.


De proeverij bestaat uit een selectie van onze bieren. Als je liever een kop koffie, thee of een glas fris hebt, dan kan dat natuurlijk ook.

Bezoektijden

Reserveren is pas mogelijk vanaf najaar 2018, nadat de brouwerij is geopend.


Prijzen

Volwassenen vanaf 18 jaar € 12,50

Kinderen van 8 t/m 17 jaar € 6,50

Kinderen t/m 7 jaar hebben gratis toegang

 


Boek een rondleiding