Bier en spijs combinaties

14/04/2022 - 4 minuten leestijd

Wat zijn de beste bier en spijs combinaties? Welk Wispe bier drink je bij welke maaltijd en welk bier kun je je gasten aanbieden op basis van wat je kookt?

De gemakkelijkste methode van beerpairing is de accent-methode. Een gerecht combineer je met een bier dat dezelfde hoofdsmaak heeft als het gerecht. Op deze manier versterken de smaken elkaar. Zo kun je prima een zoeter bier zoals onze Dubbel drinken bij gekarameliseerd vlees.

Bij de brug-methode gaat het erom dat vergelijkbare smaken elkaar aanvullen. Zo kun je denken aan onze kruidige Saison bij een stoofschotel.

De laatste manier is de contrast-methode. Je zoekt dan naar tegengestelde smaken die je gerecht een nieuwe dimensie geeft. Denk bijvoorbeeld aan onze frisse Blond bij pittig eten.

Hieronder vind je onze bieren met de gerechten die wij er uitstekend bij vinden passen. Een smakelijke beerpairing!

 

WIT

Zalm, Haring, Kabeljauw, Mosselen, Krab, Eend, Kalkoen, Salade, Witte Zachte Kaas, Geitenkaas

Bestel Wispe Wit hier.

 

BLOND

Kalf, Lam, Schapenkaas, Harde kaas, Zalm, Mosselen, Krab, Pasta (room), Salade, Beef Teriyaki

Bestel Wispe Blond hier.

 

IPA

Gehaktbal, Appelflap, Sorbetijs, Zalm, Vleesplankje, Kip (gegrild), Chinees, Hamburgers, Mexicaanse, Taco, Loempia

Bestel Wispe IPA hier.

 

TRIPEL

Makreel, Tarbot, Zalm (gerookt), Gamba, Risotto, Lam, Paté, Eens, Aziatisch, Rode Korstkaas

Bestel Wispe Tripel hier.

 

QUADRUPEL

Stoofvlees, Hert, Blauwader Kaas, Oude Kaas, Chocolade (puur), Biefstuk, Lam, Champignons, Hamburger, Steak

Bestel Wispe Quadrupel hier.

 

PORTER

Vanille-ijs, Spareribs, Blauwaderkaas, Brownie, Biefstuk, Mosselen, Gegrilde groente, Karbonade, Stampot, Braadworst

Bestel Wispe Porter hier.

 

Enkele tips voor het combineren van bier met gerechten

Drink bij een samenstellen van een menu of een serie van gerechten of hapjes een licht bier voor een Zwaar Bier. Begin bijvoorbeeld met Pils, Witbier of Fruitbier en eindig met een volmondig Adbij- of Trappistenbier.

Zoek zoveel mogelijk naar overeenkomsten in de smaak van bier en gerechten. Bijvoorbeeld een salade met een vinaigrette zal beter combineren met een Gueuze, Vlaams rood (bijvoorbeeld Rodenbach), Witbier of Fruitbier, dan met een volmondig Adbij- of Trappistenbier of een zoetig bier. Een volmondig Adbij- of Trappistenbier zak beter tot zijn recht komen bij stoofgerechten met vlees, gevogelte of wild. Ga van een lage smaakrijkdom (=intensiteit van de smaak) naar een hogere smaakrijkdom.

Bijvoorbeeld van jonge kaas naar oude- of blauwaderkaas. pils, Gueuze of Witbier zullen met jonge kaas beter combineren, bij blauwaderkaas ligt de keuze voor een volmondig, (licht)zoetig specialbier (bijvoorbeeld Wispe Quadrupel) meer voor de hand.

Ga van fris naar rijp (bijvoorbeeld van radijs naar gare groenten, van rabarber of komkommer naar rijpe meloen of rijpe banaan). Bij radijs zal Pils, Gueuze of Witbier beter passen; bij een rijpe meloen, zullen een zoetig Fruitbier of een volmondig fruitig Blond bier of Tripel beter tot hun recht komen.

Naast de genoemde tips blijven de eigen smaakervaring en smaakvoorkeur de belangrijkste leidraad voor het combineren bier met gerechten.

Durf te ontdekken en te experimenteren en de ontdekkingstocht te verrijken met nieuwe smaaksensaties!

Wil je de Wispe bieren proeven? Kom dan langs in het Wispe Grand Café, in een prachtige neogotische kerk in Weesp. Of bestel onze bieren eenvoudig online via onze webshop.

Winkelwagen

Geen producten in je winkelmand.